DRAMA OCH DOKUMENTÄRER FÖR ALLA FORMAT,
FRÅN IDÉ TILL MANUS OCH PRODUKTION.
Jag kommer väl hem
DOKUMENTÄR
Speltid 48 min 16 sek
Status: Färdig produktion

"Jag kommer väl hem" är en dokumentär Björn påbörjade arbetet med i augusti 2021 med stöd från Film i Öst. Premiären ägde rum på Filmstaden i Linköping 6 oktober 2022.

I mars 2022 var det 50 år sedan Roland Dernmark led skeppsbrott i Biscayabukten med fartyget Stensö. Jag lärde känna Roland för över tjugo år sedan och historien om hans osannolika tur och de blott fyra ölen de hade att klara sig på i flotten innan de hittades flera dagar senare har jag burit med mig länge.

När intresset för att göra dokumentärfilm väcktes hos mig kontaktade jag Roland och frågade om vi inte kunde prata lite och det blev början på många koppar kaffe, cigg och fikabröd. Det visade sig att Roland inte bara lidit skeppsbrott utan jobbat på båtar som exploderat, två gånger, grävt guld i Australien och bott och jobbat med samerna och med myskoxar i fjällen.

Genom alla dessa år när har han vandrat orösat bland berg, liftat sig genom världen och levt sitt liv på sitt eget vis - så har han gjort sig illa lite i benet en gång. Och fått ryggskott två gånger. Han kom som fyraårigt adoptivbarn till Linköping 1944 och som 17-åring var stan för liten - Roland ville ut och se världen. Hans adoptivföräldrar skrev på papper så han fick gå till sjöss och nu bor han sedan trettio år tillbaka på Vasavägen i Linköping, stänger av hörapparaten, och njuter av ensamheten. Det här, är historien om Roland.

Filmen nådde 30 filmfestivaler världen och vann bland annat Västerås Filmfestival i kategorin Best Nordic Feature Documentary 2023.

Den återfinns i sin helhet på vår YouTube-kanal.